Uutta opettelemassa #4 : Reseptit: Toffee-pekaanipähkinäjuustokakku

12.11.2014


Alkuun pahoittelut ylipitkästä otsikosta! Mutta kun oli pakko saada mukaan sekä uutta opettelemassa-sana että reseptit-sana, että otsikko menee blogin sääntöjen mukaisesti. Eli tämä postaus kuuluu myös uutta opettelemassa -sarjaan, koska ihan ensimmäistä kertaa elämässä tein juustokakun, joka paistetaan uunissa! Oon tottunut tekemään juustokakkuja, jotka hyydytetään, mutta kerta se on ensimmäinen kun se liivatteella läträämisen sijasta tyrkätäänkin uuniin!

Ohje on napattu Hannah Milesin kirjasta 'Juustokakut - 60 suussasulavaa leivonnaista', joka on varmaan jonkun lehtitilauksen kylkiäisenä tullut. Toki tämänkin kakun kanssa meni monta asiaa pieleen, mutta lopputulos kuitenkin oli ihan onnistunut. Ohjeen kakku on tehty n. 23 senttiseen irtopohjavuokaan, eli ihan riittoisakin on. Vaahterasiirappia korvasin ihan normi vaalealla siirapilla kun vaahterasiirappi on niin älyttömän kallista kaupassa. Makueroa näillä ei ole omasta mielestäni ole, vaahterasiirappi on vaan vähän enempi juoksevaa kun tavalliset siirapit.

Toffee-pekaanipähkinäjuustokakku

12 hengelle

Ainekset:

Pähkinäpohja:
30 g pehmeää voita
100 g hienoksi rouhittuja pekaanipähkinöitä

Täyte:
600 g tuorejuustoa
500 g ricottajuustoa
4 isoa kananmunaa
2,5 dl vaahterasiirappia (tai tummaa/vaaleaa siirappia)

Kuorrute:
vajaa 1 dl sokeria
n. 1 dl ruskeaa sokeria
3 rkl vaaleaa siirappia
1 kukkuramitallinen tl kanelia
1 tl vanilja-aromia/tahnaa
40 g voita
1 kananmuna ja 1 keltuainen vatkattuna
100 g pekaanipähkinän puolikkaita

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 170-asteiseksi.

2. Voitele vuoan pohja ja reunat voilla. Ripottele rouhitut pähkinät vuokaan ja ravistele vuokaa, jottap ähkinät leviävät tasaisesti pohjalle ja reunoille.

3. Vatkaa tuorejuusto ja ricotta isossa kulhossa keskenään. Lisää munat ja siirappi ja vatkaa seos tasaiseksi.

4. Kaade täyte vuokaan (käytä apuna lusikkaa tai kauhaa, muuten pähkinät pöllähtävät kuten allaolevassa kuvassa), nosta vuoka uunipellin päälle ja paista kakkua uunissa 50-60 minuuttia. Kakku on valmis kun se on pinnalta kullanruskea, mutta tutisee keskeltä vielä hiukan.

Sen ei pitäisi näyttää tältä... Eli kaikki pohjan pähkinät on nyt pinnassa ja pohjaa ei tähän kakkuun tullutkaan... 
5. Irrota kakun reunat veitsellä, jotta täyte ei jäähtyessään halkeile. Jätä kakku jäähtymään.

6. Mittaa kuorrutetta varten kattilaan sokerit, siirappi, kaneli, vaniljatahna/aromi ja voi ja kuumenna, kunnes sokerit ovat sulaneet ja seos on siirappimaista.

7. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä 10 minuuttia. Vispaa sitten joukkoon vatkatut munat. Siivilöi seos.

8. Anna kakun olla vielä vuoassa ja asettele pekaanipähkinänpuolikkaat pitkin kakun reunaa. Lusikoi päälle kuorrutetta. Jos kuorrutetta jää yli, sen voi tarjota kastikkeena. Kakku on parhaimmillaan kun se saa seistä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoastaan vasta juuri ennen tarjoilua.


Ja sitten yön yli jääkaappiin!


Valepalmikkosukat


Valepalmikosta on tullut yksi mun suosikkitapoja saada näyttävä, mutta nopeasti ja helposti tehtävä sukan kuvio. Ohje on niin yksinkertainen, että sen oppii helposti ulkoa, ja lisäksi sukka tulee neulottua ihan älyttömän nopeasti.

Mummo toivoi villasukkia lahjaksi kun ei enää itse pysty neulomaan, joten lupasin tehdä jonkinsorttiset. Jälleen kerran, kuten maorilapastenkin kanssa, toiveena oli 'vaan ihan tavalliset sukat', mutta kun en jaksa ihan tavallisia tehdä, palmikoilla sai kivannäköset ihan samalla vaivannäöllä. Nämä sukat valmistui muutamassa päivässä, joskin jalkapohja vei normaalia enemmän aikaa kun koitin neuloa koko oikean puolen silmukan takaosasta, että pohjasta tulisi vahvempi. Mummo kuitenkin oli tyytyväinen!

Lanka : Novitan Raita (punainen 857)
Langan menekki : 74 g
Puikot : sukkapuikot, koko 3
Ohje : täältä mukauttaen

Uutta opettelemassa #3 : Maorilapaset


Koska olen maailman huonoin blogipäivittelijä, näidenkin postausten olisi pitänyt tulla jo 1-3 viikkoa sitten! Mutta, aina ei voi onnistua joten tässä tulee nyt sitten useampi postaus peräjälkeen. Oikeastihan olen joka viikko opetellut jotain uutta (lapasten suunnittelua, uutta juustokakun tekotapaa jne), mutta blogiin saakka eivät nuo kuvat ole vielä päässeet. Ja se mitä uutta tässä postauksessa on opeteltu, on tuo lapasmallin suunnittelu ihan itse omasta päästä. Eli silmukoiden ynnääminen yhteen, että kuvio toimii.

Kyselin kolmisen viikkoa sitten pikkuveljeltä, josko joululahjatoiveena olisi lapaset tai villasukat, jolloin pikkuveli 22 v tilasi lapaset. Seuraavaksi tiedustelin väritoiveita, ja vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: musta. No, minäpä en suostu tekemään pelkästään mustia lapasia kun ne on ihan liian tylsät: kuviot ei näy, ei mitään haastetta jne. Valkoisen pikkuveli sitten kelpuutti toiseksi väriksi ja siitä lähti kuvion suunnittelu.

Koitin haeskella netistä maorikuvioista lapasmallia tai mitä hyvänsä, minkä voisi käsityöhön soveltaa, mutta tuloksetta. Jouduin siis miettimään kuvion itse, ja käytinkin loppupeleissä mallina pikkuveljen käsivarresta ja olkapäästä löytyvää tatuointia, josta nappasin kuvan ja piirsin mallin sen mukaan. Mietin kyllä, tuleeko lapasesta liian sekava ja kuviosta sellainen, ettei siitä voi mitään mallia edes hahmottaa.

Lapaset sain tehtyä suht nopeasti, niitä oli ihan mukava tehdä. Toisen puolen mallin nappasin garnstudion lapasmallista, joskin peukalo aiheutti enemmän tai vähemmän haasteita ja loppupeleissä varmaan neuloin sen väärin, minkä vuoksi se näyttää hölmöltä. Onni onnettomuudessa, lapasen peukalo istuu käteen lähes täydellisesti vaikka ulkomuoto onkin karu!

Ja mikä tärkeintä, pikkuveli tykästyi lapasiin ja ottikin ne heti käyttöönsä (se siitä joululahjasta!). Täytyy pitää malli tallessa, koska pikkuveli on mestari hukkaamaan lapasia...





Lanka : Novitan 7-veljestä (musta ja valkoinen)
Langan menekki : 87 g
Puikot : sukkapuikot, koko 3
Ohje : maorikuvio omasta päästä, ruutukuvio garnstudiosta